fbpx

Medieblæsning af bundmaling på båd

Mange kalder det for “sandblæsning af båden”, men det er faktisk ikke helt korrekt – årsagen er at det ikke er godt at bruge almindelig kvartz-sand til sandblæsning af bunden på både. Derfor kalder man det i stedet for medieblæsning og dækker egentlig blot over at der kan anvendes forskellige medier for at opnå den korrekte overflade til bundbehandling.

Medieblæsning er egentlig bare en anden måde at sige på at man afrenser bunden med et medie som er mere skånsomt end eksempelvis sand.

Vi har et specielt anlæg der kan afrense med en lang række forskellige medier/materialer alt efter hvad det er for en opgave vi skal løse. Det kan eksempelvis være med soda (bagepulver), glasperler, calcium carbonat eller noget helt andet.

For det meste bruger vi garnet, som er slagger fra kulproduktion. Årsagen er at garnet er effektivt til at tage gammel bundmaling og primer af, men skader ikke gelcoat.

Fælles for alle løsningerne er at man på denne måde kan opnå resultater som ikke kan opnås med almindelig mekanisk afrensning (eksempelvis skraber og sliber).

Vil du vide mere om:

Når bunden på båden er blevet medieblæst og al bundmalingen og primer er kommet af, er bunden klar til eksempelvis at blive epoxy-behandlet eller få vedhæftningsprimer inden bundmalingen.

Afrensning af bund med medieblæsning

I det her eksempel skal både bundmaling og primer renses helt af – altså ind til gelcoat. Årsagen er at bunden skal have epoxybehandling (6 lag primer) og derfor skal der være en god vedhæftningsoverflade i gelcoaten.

Det nås bedst ved at bruge garnet sand, som skaber en let ru overflade som primeren kan binde i.

Med vores udstyr kan vi bestemme hvor meget der skal tages af bunden – er det eksempelvis kun bundmalingen eller er det både bundmaling og primer.

Hvad sker der efter medieblæsning?

Når vi har medieblæst bunden er den klar til primer og bundmaling. Du kan vælge om vi skal prime og bundmale båden (se Epoxybehandling af bund og Light versioneneller om du selv vil fortsætte arbejdet og gøre det selv. Når vi er færdige med medieblæsning af bunden, står den klar med hvad der svarer til korn 80 (“garnet”) og du overtager herefter båden klar til priming og bundmaling.

Dine videre opgaver vil være at vaske båden, rense bunden med special renser og vaske med rent vant. Herefter at påføre primer – enten vedhæftningsprimer (2 lag) eller den fulde epoxy-behandling (4-7 lag) og herefter påføre (evt. tie coat og) den bundmaling du ønsker. Alt dette kan gøres mens båden står på vores udendørs plads.

 • Gammel bundmaling

  Her ses flere års gammel bundmaling der bygges op i lag. Til sidst ligner bunden et månelandskab og så kan det være en god idé at få renset i bund.

  Selvpolerende bundmaling bliver ofte meget ujævn
 • Gammel bundmaling

  Når bunden ser sådan ud, påvirker det kraftigt bådens fart men man vil også kunne se det på brændstofforbruget.

  Bunden var meget ujævn, med mange lag bundmaling
 • Afrensning af bundmaling med skraber

  Det kan være rigtig svært at afrense bundmaling med skraber – særligt hvor der er spray-ribs. Der er også stor risiko for at beskadige gelcoaten.

 • Afrensning af bundmaling med skraber

  Det giver sjældent det ønskede resultat når man forsøger at afrense bundmaling med en skraber.

  Det er et stort job at skrabe bund manuelt.