Bundbehandling (softblasting, reparationer, epoxybehandling og bundmaling)

De fleste bådejere ved at selvpolerende bundmaling (den hyppigst brugte type bundmaling), bygger lag ovenpå hinanden når man år efter år maler ny bundmaling på. Det er i sig selv ikke et problem, men efter nogle år vil bunden komme til at ligne et månelandskab. Så skal man gøre op med sig selv om man vil skrabe bunden ren og lægge ny primer og bundmaling på.

Nedenfor har vi lavet et eksempel med en Targa 29, som virkelig trængte til en god bundrensning. Vi startede med at skrabe med en bundskraber blot for at konstatere at det tog for lang tid og resultatet blev ikke godt nok.

Derfor blæste vi i stedet bunden med vores softblasting anlæg og PowerBlast Super Fine, som er et blødt blæsningsmiddel som effektivt tager bundmaling.

Vi valgte herefter at reparere småskrammer i bunden og prime bunden med 5 lag epoxy inden vi gav bunden VC 17.

Bund inden afrensning

Bund efter afrensning

Epoxybehandling af bund

“Epoxybehandling” af bund betyder egentlig blot at man giver bunden et lag epoxy der mindst er 250 my (altså en 0,25mm). I det fleste tilfælde betyder det at man giver bunden 4-7 lag epoxyprimer alt efter hvor tykke lag primer man kan lægge på. Når man har opnået den samlede epoxytykkelse på 250 my, så siger man at bunden er vandtæt. Herefter kan man så male bunden enten med selvpolerende bundmaling eller en hård bundmaling.

Bundmaling

Efter priming af bund med epoxymaling kan bunden males med enten en selvpolerende bundmaling – alternativt er der nu mulighed for at give bunden en hård bundmaling. I dette tilfælde har vi givet bunden VC17.